Ontstaan

Het is 2007. Jacob de Graaff is werkzaam als general manager in het Apollo Museum Hotel. Samen met zijn collega Emile Hofenk dronk hij, zoals zoveel mensen, regelmatig een vrijdagmiddagborrel in de binnenstad van Amsterdam. Daarbij haakten naast bestaande collega’s ook regelmatig oud-collega’s aan. Mensen vielen af, er kwamen nieuwe mensen bij – de groep werd niet alleen nog gezelliger, maar ook groter.

Op één van de vrijdagmiddagborrels kwamen Jacob en Emile op het idee om de borrel naar een hoger plan te tillen. Met fijne hapjes, goedgevulde glazen, een DJ en de mogelijkheid een kijkje te nemen achter de schermen in een ander hotel. Het zou een échte netwerkborrel moeten worden, maar wel net zo informeel en laagdrempelig als de traditionele vrijdagmiddagborrels die zij kenden.

Gewapend met een flinke dosis enthousiasme en een lijst e-mailadressen van mensen uit de Amsterdamse hotelwereld, verstuurden Jacob en Emile de uitnodiging: Vrijdag 26 oktober 2007, Hotelvrijmibo, Hotel Vondel in Amsterdam. De respons was overweldigend. Met een opkomst van 190 mensen was de eerste, officiële Hotelvrijmibo direct een daverend succes.
Al snel voegde Melle Pegman, destijds werkzaam bij het Hilton Amsterdam, zich bij het team van Hotelvrijmibo. Eerst als ambassadeur, later als mede-eigenaar. Inmiddels initiëren Melle en Jacob Hotelvrijmibo vier keer per jaar, op steeds wisselende locaties in de hoofdstad. Veelal in hotels, maar ook in musea en op andere event locaties.

Hotelvrijmibo heeft steevast een hoge opkomst en wordt elke keer weer door honderden mensen bezocht. De organisatie van de avond zelf ligt volledig in handen van de partij die die avond de host is.

In november 2017 werd in Hotel Arena het 10-jarige Hotelvrijmibo jubileum groots gevierd. Het feest trok een recordaantal bezoekers en viel zo goed in de smaak, dat werd besloten er een jaarlijkse traditie van te maken: Hotelvrijmibo XL. Iedere laatste borrel van het jaar, vaak rond november, wordt er extra groots uitgepakt met een breed scala aan entertainment, meerdere stages, een bijzondere locatie en een passend thema. De Hotelvrijmibo XL trekt bezoekers uit het hele land. Tijdens de Hotelvrijmibo XL in 2019 in het NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky, kwamen meer dan 2000 hotel collega’s samen.

De Oprichters

Jacob de Graaff, oprichter en eigenaar

Drijvende kracht achter Hotelvrijmibo is Jacob de Graaff (1975). Jacob studeerde in 2000 af aan de Hotelschool Den Haag en werkte in de jaren daarna in verschillende hotels, waaronder het InterContinental in Miami, de Eden Hotel Group en het Radisson SAS in Amsterdam. In 2007 koos Jacob voor het ondernemerschap: naast initiator van Hotelvrijmibo is hij eigenaar van Hotelprofessionals, dé Nederlandse vacaturesite voor mensen die werken in een hotel. In 2013 startte hij het Hotel Leaders Network, een platform dat zich exclusief richt op het hoger management binnen de hotellerie – general managers, hotel managers, CEO’s en regiodirecteuren.

Naast initiator van Hotelvrijmibo is Jacob samen met zakenpartner Melle eigenaar van Hotelprofessionals, dé Nederlandse vacaturesite voor mensen die werken in een hotel. In 2013 werd Hotel Leaders Network opgericht, een platform dat zich exclusief richt op het hoger management binnen de hotellerie – general managers, hotel managers, CEO’s en regiodirecteuren. Daarnaast beschikken Melle en Jacob over een werving- en selectiebureau voor de hospitality industrie en hotellerie, genaamd MJ People.

Melle Pegman, mede-eigenaar

In 2010 voegde Melle Pegman (1985) zich bij de organisatie van Hotelvrijmibo. Net als Jacob studeerde Melle aan de Hotelschool in Den Haag, waarvan hij in 2009 afstudeerde. Hij bewandelde een succesvol carrièrepad in het Amsterdamse Hilton Hotel en werd in die hoedanigheid ambassadeur van Hotelvrijmibo.

Zijn enthousiasme over het concept was zo groot, dat hij in eerste instantie besloot om samen met Jacob de organisatie van HotelFridays op zich te nemen, een tweemaandelijks social network evenement in Londen – de Britse variant op Hotelvrijmibo. Niet lang daarna werd Melle mede-eigenaar van Hotelvrijmibo.

Melle is tevens eigenaar van Hotelprofessionals en MJ People en bedacht samen met Jacob het Hotel Leaders Network platform.

Hotelvrijmibo Nieuwsbrief

Als eerste weten waar de volgende editie plaatsvindt en welke datum je moet vrijhouden in je agenda? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!